Regie in planvorming moet terug naar de gemeente.
De afgelopen 13 jaar – zeg maar de regeerperiode van Rutte – zijn gemeenten vrijwel alles gaan uitbesteden op het gebied van de ruimtelijke ordening. Bestemmingsplannen worden bijna in alle gevallen door stedenbouwkundige bureaus gemaakt. Is dat erg? Ja, ik vind van wel. Het evenwicht is helemaal zoek. Regie in planvorming moet bij de gemeente liggen en niet bij de markt.
Gemeenten staan aan de zijkant toe te kijken. Met alleen plannen controleren kun je geen regie voeren in de ruimtelijke ordening. Ook niet met het doormailen van adviezen en onderzoeken naar de omgevingsdienst (en weer terug). Dat is leeg en oppervlakkig. De RO-medewerker bouwt zo geen kennis op en is geen partij voor een projectontwikkelaar of advocatenkantoor. En dat is erg jammer!
Pak de regie terug met het nieuwe omgevingsplan!
Het nieuwe omgevingsplan is hét moment om de regie over de inhoud weer in te nemen en de grenzen te bepalen. Je moet als RO-medewerker dan wel de diepte in. Door zelf aan de slag te gaan met het ontwerp van een casco-omgevingsplan (de basisset) kom je een heel eind.
Tip: Maak eerst een juridisch casco-omgevingsplan! Daarna het digitale casco.
Het gemiddelde casco dat in de gemeentelijke software zit is slecht leesbaar. Het is namelijk een digitaal casco. Hiermee kun je aansluiten op het DSO.
Waarom is de juridische basis van een casco zo belangrijk? Alle communicatie van het ministerie en de VNG is immers gericht op het DSO, zeg maar het digitale gedeelte. De digitale ontsluiting is ook belangrijk, maar het begint echt met de juridische samenhang in bepalingen van het omgevingsplan. Dit is de basis voor de praktijk: denk aan handhaving, uitleg van regels, bouwplantoetsing, Raad van State, vragen van burgers. Dit verandert niet door de Omgevingswet. Jij als RO-medewerker bij een gemeente moet het kunnen uitleggen en begrijpen.
En geloof me, in een omgevingsplan zit ontzettend veel inhoud. We zien dit alleen niet door alle digitalisering. Maak dus eerst deze tussenstap voordat je met het digitale casco aan de slag gaat. Uiteraard hoef je dat niet alleen te doen. We helpen je hiermee graag!
Een gemeente die de regie terug wil, moet weten wat er in het omgevingsplan zit qua opbouw en structuur. Wat zit er onder de motorkap van het omgevingsplan? Het is een investering voor de lange termijn voor de afdeling Ruimte. Waarom?
- regie over inhoud, structuur en opbouw: jij als RO-medewerker kan zelf het omgevingsplan op onderdelen wijzigen
- betere aansturing van het stedenbouwkundige bureau: jij weet wat er in het omgevingsplan zit en kunt weer de regie voeren
- minder afhankelijk van stedenbouwkundige bureaus: het is gewoon fijner als je zelf onderdelen kunt wijzigen of weet hoe het werkt
- de gemeente wordt weer een aantrekkelijke werkgever: het is gewoon veel leuker als je als RO-medewerker wat autonomer kunt werken en je echt met planvorming kunt gaan bezighouden.
Zeg nou eerlijk, wie wil er nu alleen maar planologische procedures voeren?
Wil je ook meer regie? Volg ons Programma ‘In 6 stappen naar een nieuw omgevingsplan!‘
Mail ons of maak een bel- of Teamsafspraak. We vertellen je graag meer.