Strenge instructieregels provincie… Wat te doen?
Instructieregels uit de provinciale omgevingsverordening ogen vaak heel streng:
- In omgevingsplannen worden alleen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt die de ruimtelijke kwaliteit versterken.
- In omgevingsplannen worden alleen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt als onderbouwd is dat deze ontwikkelingen bijdragen aan het behoud en het versterken van een klimaatrobuust water- en bodemsysteem.
‘Ja, hoe dan?‘, ‘Hoe kunnen ze dit zo opstellen?‘ of ‘Onwerkbaar voor de gemeente‘, zijn meestal de reacties bij de gemeente.
Slikken of stikken! De hiervoor genoemde instructieregels lijken erg dwingend en er lijkt ook weinig ruimte voor de gemeente te zijn. In de Ow staat dat een provinciale instructieregel een bindende regel is voor bestuursorganen voor de inhoud van besluiten, zoals het omgevingsplan. Ze kunnen gaan over de onderbouwing, maar ook over de inhoud van het omgevingsplan. Vaak zijn de instructieregels ook nog vaag. Die combinatie is heel lastig voor de gemeente.
Leerzame sessie met de provincie Overijssel Gisteren hadden we bij de gemeente Steenwijkerland een sessie met medewerkers van de provincie Overijssel. De provinciale verordening van deze provincie telt maar liefst 120 instructieregels. Deze staan gelukkig in één hoofdstuk. Op zich goed, want er zijn ook provincies die instructieregels hebben verstopt in allerlei artikelen her en der verspreid in de verordening. De sessie met de provincie is STAP 3 uit ons Programma ‘In 6 stappen naar een nieuw omgevingsplan!‘
De soep wordt niet zo heet gegeten – Er waren 3 ervaren medewerkers van de provincie aanwezig die per artikel op een praktische manier vertelden wat belangrijk is in het artikel en waarom het als instructieregel staat opgenomen. Na afloop waren we erg opgelucht: veel artikelen hoef je helemaal niet in het nieuwe omgevingsplan op te nemen c.q. te vertalen!
Leermoment? Niet mopperen op de provincie, maar organiseer een werksessie met ze. Het is voor beide kanten leerzaam. Oude artikelen uit omgevingsverordeningen zijn vaak 1-op-1 beleidsneutraal omgezet naar ‘nieuwe’ artikelen met instructies die meestal niet zo bedoeld zijn. Over de praktische uitvoering voor gemeenten is niet nagedacht. Dat is geen onwil, maar de provincie staat nu eenmaal verder af van de gemeentelijke praktijk. Zo’n praktische sessie is dus voor zowel gemeente als provincie erg leerzaam. Doen dus!
De regie terug naar de gemeente in 6 praktische stappen!
Het nieuwe omgevingsplan is dé kans voor de gemeente om de regie terug te pakken in de planvorming.
Leer in 6 praktische stappen:
- de opbouw, structuur en inhoud van het nieuwe omgevingsplan: waar is het op gebaseerd?
- werken met de software
- inzicht in stappen die de gemeente moet zetten om straks met wijzigingen om te gaan
- welke rol de gemeente het stedenbouwkundige bureau kan geven
Resultaat
- een eigen casco-omgevingsplan-op-maat in software
- het tijdelijke omgevingsplan kunnen wijzigen met nieuwe regels
- regie over de inhoud van het nieuwe omgevingsplan
- je kunt werken in de gemeentelijke software
- je hebt inzicht en kennis van de inhoud
Eisen deelname
- je hebt minimaal 3 jaren gemeentelijke praktijkervaring in de ruimtelijke ordening
- open houding om te leren
Meer weten? We vertellen je graag meer. Boek een belafspraak in of mail.