Tips? Envelop icoon

Ontvang tips over echte ervaringen uit de praktijk van het omgevingsplan!

Envelop icoon

Onze missie: sterkere gemeenten!

We willen het dagelijkse werk van RO-medewerkers bij gemeenten (beleidsmedewerkers, juristen en planologen van afdelingen Ruimte) gemakkelijker en leuker maken. Ook moet hun inhoudelijke kennis versterkt worden. We willen sterkere gemeenten die de regie voeren in ruimtelijke planvorming. Dat vraagt minder uitbesteding en meer zelf doen als gemeente. Een illusie? Wij denken van niet. We ontwikkelen programma’s en software voor RO-medewerkers van gemeenten om zelfvoorzienend te worden en minder afhankelijk.

Een greep uit ons klantenbestand:

Gemeente Uithoorn
Gemeente Ridderkerk
Gemeente Ouder-Amstel
Gemeente Albrandswaard
Gemeente Hulst
Gemeente Barendrecht
OmgevingsplanOnline

Waarom?

Missie voor sterkere gemeenten We willen het dagelijkse werk van RO-medewerkers van gemeenten (zoals beleidsmedewerkers, juristen en planologen) gemakkelijker en ook leuker maken. Ook moet hun inhoudelijke kennis versterkt worden. We willen sterkere gemeenten die de regie voeren in ruimtelijke planvorming. Dat vraagt minder uitbesteding van werk en meer zelf doen. Een illusie? Wij denken van niet. We ontwikkelen programma’s en software voor RO-medewerkers van gemeenten om zelfvoorzienender te worden en minder afhankelijk van gemeenten.

Waarom? Het werkveld van RO-medewerkers is complex. Het speelt zich af in een politiek krachtenveld van vele belangen in de ruimtelijke ordening. Politiek, burgers en bedrijven willen allemaal hun zegje doen en geen nee horen. Verder is de wetgeving vrijwel continue aan verandering onderhevig. Om je daarin als RO-ambtenaar te bevinden en overeind te blijven is lastiger dan men denkt. De combinatie politiek krachtenveld, mondige burgers en steeds veranderende wetgeving is complex.

De afgelopen 10 jaar is er een beweging gaande om vrijwel alle werkzaamheden op het gebied van ruimtelijke planvorming, zoals bestemmingsplannen en visies, uit te besteden aan stedenbouwkundige bureaus en adviesbureaus. Hierdoor is veel kennis bij gemeenten verdwenen. De ruimtelijke planvorming in Nederland ligt vrijwel geheel in handen van adviesbureaus. Het evenwicht is zoek. Bij de grote opgaven die er nu liggen, zoals energietransitie, klimaatverandering en Omgevingswet is dit onverantwoord. De regie moet terug naar gemeenten. Een sterke gemeente is nodig om weerstand te bieden aan te sterke marktwerking en om regie te voeren.

Waarom wij?

We hebben ruime en praktische werkervaring opgedaan op het gebied van ruimtelijke ordening bij tal van gemeenten. Maar ook opdrachten uitgevoerd voor projectontwikkelaars, ondernemers en stedenbouwkundige bureaus. Omdat we zelf ook als RO-medewerker bij verschillende gemeenten hebben gewerkt, maar ook de marktkant hebben ervaren en leren kennen, begrijpen we de complexiteit en weten we ook hoe het anders kan. Eigenwijs? Ja, maar onze missie is nodig voor sterkere gemeenten!

mr. Marian Harberink

Neem contact op

mr. Marian Harberink

Onze missie: sterkere gemeenten!

Hulp nodig?

Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum.

Bekijk de documentatie
© 2022 OmgevingsplanOnline B.V. ©