Nieuw omgevingsplan bouwen? Laat je perfectionisme los!

Ben jij ook stiekem een perfectionist? Iemand die het moeilijk vindt om fouten te maken? Die het liefst werkt met afvinklijstjes en strakke overzichten? Check, check, double-check?

Dan is het opbouwen van een nieuw omgevingsplan niets voor jou! Laat het dan vooral over aan anderen en kijk veilig toe.

Maar zeg nou zelf, heb je daar al die jaren voor gestudeerd? Nee toch? Ik begrijp je wel hoor :-). Ik was ook ooit zo.

Een nieuw omgevingsplan opbouwen, dus de opbouw van het casco en het vullen met nieuwe regels, is een proces van vallen en opstaan en veel fouten maken. Héél veel fouten. De afgelopen 3 jaren, vanaf de opbouw van het eerste start-omgevingsplan tot nu toe, waren heel leerzaam voor ons. Met z’n tweeën pionieren bij gemeenten. Het was vooral ook hard werken, dealen met weerstand, discussies voeren, weg willen lopen, doorzetten en weer op de goede weg zijn.

Het heeft uiteindelijk veel opgeleverd: nieuwe inzichten in de opbouw van een casc0-op-maat (start-omgevingsplan), een 6 STAPPEN-aanpak, ons platform start-omgevingsplan en vooral ook veel mensenkennis. Het geven van trainingen nu, is ook heel leerzaam en ook fijn om alle kennis weer door te geven. Ook fouten die jij niet meer hoeft te maken.

Eén van de lessons learned: perfectionisme is de grootste hobbel richting het nieuwe omgevingsplan. Achter perfectionisme schuilt meestal veel angst. Bang om fouten te maken, het perfect willen doen. Psychologie-magazine heeft er een heel herkenbaar artikel over geschreven. Veel juristen hebben last van perfectionisme. Niet alleen bij gemeenten, maar ook bij adviesbureaus en stedenbouwkundige bureaus. Om nog maar niet te spreken over advocaten.

Wat perfectionisme met het nieuwe omgevingsplan heeft te maken? Alles. De weg richting een nieuw omgevingsplan is leren en veel fouten maken. Daarna wordt het leuk en begin je het te begrijpen. De weg naar het nieuwe omgevingsplan is een glibberig en avontuurlijk pad. Niet voor bange mensen!


Zelfstandig werken met het nieuwe omgevingsplan

In ‘6 stappen naar een nieuw omgevingsplan‘ is het enige praktische traject voor gemeenten waar je onder deskundige begeleiding een start-omgevingsplan maakt en leert om er zelfstandig mee te werken. Speciaal ontwikkeld voor RO-medewerkers van gemeenten.

Praktisch traject dat je werkdruk vermindert

  • in 6 eenvoudige stappen
  • elke 2 weken praktijksessies (2 uren)
  • live-trainingen bij de gemeente

Wat levert het op?

  • zelfstandig het omgevingsplan kunnen wijzigen in software zonder voor elk wissewasje een stedenbouwkundig bureau te bellen
  • inzicht en kennis van het nieuwe omgevingsplan
  • kant-en-klare downloads van regels en praktische handouts
  • start-omgevingsplan in software van de gemeente

Start

  • 8 april 2024

Voor het programma, check de website omgevingsplantool. Meer weten? Bel of mail.

nieuw omgevingsplan