Laaghangend fruit in de Bruidsschat? Trillingen!

Door RO-ers bij gemeenten wordt de Bruidsschat gezien als ‘iets dat voor de omgevingsdienst is‘. Of ‘dat nemen we t.z.t. nog wel op‘. Het onderwerp heeft geen prioriteit voor het nieuwe omgevingsplan. De focus voor de opbouw van het nieuwe omgevingsplan ligt vooral bij de grote onderwerpen, zoals geluid. En dat is nou net het probleem. De onderwerpen zijn té groot. Waar begin je?

Onderschat vooruitschuiven niet – De gemeente heeft immers tot 2032 de tijd om een selectie uit de Bruidsschat te maken en te verplaatsen naar het nieuwe deel omgevingsplan. Dus wat doen wij mensen? Vooral vooruitschuiven: ‘Er moet eerst nog beleid gemaakt worden‘. Je kunt eindeloos vooruitschuiven… er is altijd wel een reden te vinden.

Een nieuw omgevingsplan opbouwen, dus de opbouw van het casco en het vullen met nieuwe regels, is vooral ook psychologie. Wij mensen houden niet van veranderingen en houden graag vast aan het oude en bekende. Ja, niets menselijks is me vreemd :-).

De afgelopen 3 jaren zijn wij bezig geweest met de opbouw van casco’s-op-maat voor 5 gemeenten. Heel leerzaam en het was vooral ook heel hard werken, dealen met weerstand, weg willen lopen, doorzetten en afzien. Het heeft ook veel opgeleverd: veel nieuwe inzichten in de opbouw van een casco, een 6 STAPPEN-aanpak, het platform start-omgevingsplan en vooral ook veel mensenkennis.

Dealen met weerstand van collega’s, stroef samenwerken, verdwalen in wetgeving en STOP-TPOD, abstracte handreikingen, etc. Je leest er nooit over. Het wordt erg onderschat in het proces van het nieuwe omgevingsplan.

Wat ik vooral hoor van RO-ers: ‘we hebben het veel te druk‘. Klopt, er ligt nog veel werk van aanvragen die vóór 1 januari 2024 zijn ingediend. Moet allemaal afgehandeld worden door weinig mensen. Toch is het ook een kwestie van prioriteiten stellen en een paar uurtjes per week in je agenda dichttimmeren voor het nieuwe omgevingsplan. Leg je smartphone weg en begin. Het gaat niet vanzelf, jij moet ook moeite doen.

Begin met een kleine stap – Dé manier om iets heel groots als een nieuw omgevingsplan aan te pakken is: heel klein beginnen. Als de stap te groot is, beginnen we niet. We schuiven het vooruit en het wordt een nog grotere drempel. Ga dus niet alleen af op lijstjes die de VNG maakt of die de wetgever belangrijk vindt. Betrek vooral ook de menselijke factoren bij de aanpak, zoals weerstand en de angst om fouten te maken.

Waarom trillingen? De Bruidsschat bestaat uit een ratjetoe van regels die veelal niet in lijn zijn met de instructieregels uit het Bkl of de eis van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties uit de Omgevingswet. Onderwerpen als geluid en externe veiligheid moeten eigenlijk als eerste aangepakt worden. Dit zijn alleen héle grote en vrij ingewikkelde onderwerpen. Vooral geluid. Laat dat dus even rusten. Begin eerst met het laaghangend fruit.

Laaghangend fruit uit de Bruidsschat is: trillingen. Dat onderwerp is behapbaar en relatief eenvoudig.

Hoe begin je met trillingen? In het tijdelijk omgevingsplan is het onderwerp opgenomen in paragraaf 22.3.5. Voor het nieuwe omgevingsplan is het de bedoeling dat je de regels uit de Bruidsschat kritisch bekijkt en selecteert welke artikelen mee kunnen naar het nieuwe omgevingsplan. In deze stap bekijk je ook de instructieregels over trillingen in het Bkl. Die staan in paragraaf 5.1.4.4 Bkl. Die ga je vergelijken. Dat kun je het beste doen met de omgevingsdienst. Dat doe je niet door een open vraag te stellen, maar een voorzet van regels aan de omgevingsdienst te sturen. Het is dan ook voor hun concreter en beter toetsbaar.

Voorbeeldregels trillingen – We hebben alvast een voorzet voor regels gemaakt. In de download tref je meer informatie aan. Lees die goed door.

–> Download: voorbeeldregels trillingen


Wil je meer downloads of kant-en-klare regels ontvangen? Doe dan mee met de oefensessies ‘Zo sloop je de Bruidsschat!‘.

Wil je hulp bij de opbouw van het nieuwe casco-omgevingsplan? Doe dan mee met de oefensessies  ‘In 6 stappen naar een nieuw omgevingsplan!‘ De start is in maart 2024.

Voor meer informatie, bel 010 – 307 2273 of mail. We vertellen je graag meer.

*Direct aanmelden via onderstaand formulier kan ook. Het verplicht je tot niets. We nemen eerst telefonisch contact op en spreken het met je door. Daarna beslis je of het iets voor je is.