Gebiedsdekkend omgevingsplan

Omdat de kogel van 1 januari 2024 eindelijk door de kerk is, komen er vragen binnen over het aanbesteden van het omgevingsplan. Op zich niet gek, want het zijn taaie en lange trajecten. Samen met het inkoopbureau het traject voorbereiden lijkt dan ook een goed idee.

Vragen die we krijgen: ‘Hoe stellen we de uitvragen op?’, ‘Wat kunnen we eisen?’, of ‘Moeten we de markt consulteren?’ Met een vragenlijst kun je als gemeente proberen meer informatie lost te peuteren bij marktpartijen als je het zelf niet weet. Maar is dat een goed idee?

Besef dat geen enkel advies- of stedenbouwkundig bureau exact weet hoe het werkt of hoe het gaat uitpakken. Het is voor iedereen nieuw, ook voor marktpartijen. Om de kosten daarvan in te schatten is voor een bureau ook lastig. Ga er dus niet zo maar vanuit dat ‘zullie’ het wel zullen weten. Dat is niet zo.

Een omgevingsplan maken voor het buitengebied is een enorme klus. Dat was met een bestemmingsplan ook al zo. Je kunt alleen niet meer vanuit ‘bestemmingsplandenken’ een opdracht formuleren voor een omgevingsplan en dat zo gaan aanbesteden. Dat mislukt geheid.

Een betere opdrachtgever worden

Ik adviseer met klem om eerst zelf eens aan de slag te gaan met een casco en regels. Oefen er eens mee. Je wordt dan een veel betere opdrachtgever voor een stedenbouwkundig bureau. Ik hoor de ‘ja, maar-en’ al opkomen: ‘We hebben onvoldoende capaciteit’. ‘Ik heb er geen tijd voor’.

Met het Programma ‘Binnen 4 maanden een modulair casco-omgevingsplan-op-maat’ kun je je zelf al behoorlijk bijscholen op een eenvoudige manier. Ook als je weinig ervaring hebt. En het levert een mooie basis op voor het latere gebiedsdekkende omgevingsplan.

Begin met een casco-omgevingsplan en ga dit eens spelenderwijs vullen met regels. Zo begin je klein en leer je de systematiek te begrijpen. Het is voor een stedenbouwkundig bureau ook veel prettiger om een opdrachtgever te hebben die weet wat ze wil. Een ander voordeel is dat het bureau een veel betere inschatting kan maken voor de offerte.

Voor dat de gemeente een opdracht gaat opstellen voor een aanbesteding voor een gebiedsdekkend omgevingsplan moet je over het volgende nagedacht hebben:

  • met welk gebied begin je?
  • wat wil je voor dat gebied regelen in het omgevingsplan?
  • welke systematiek wil je voor het omgevingsplan?

Het zijn essentiële vragen die je niet alleen maar aan de markt moet overlaten. Denk er zelf ook over na. Je zult als jurist of planoloog ook moeite moeten doen om de systematiek – onder de motorkap – te begrijpen. Een bijkomend voordeel is dat je werk als jurist of planoloog bij een gemeente een stuk interessanter wordt!

We vertellen je graag meer. Bel 010 – 307 2273 of maak een belafspraak.