TAM-IMRO als noodverband – Er staan veel minimale acties op het VNG-lijstje. Alles lijkt prioriteit te hebben. Dat is natuurlijk niet zo. Niet alles kan werken op 1 januari 2023. Dat is een illusie. Verder hangt ook lang niet alles van gemeenten af. Dat weet de wetgever ook en om die reden is het TAM-IMRO-pad als noodverband ingevoerd.

We hebben Louis van Gaal nodig – Ik weet niet hoe jullie de berichtgeving over TAM-IMRO ervaren, maar ik vind de berichten echte energiesuckers. Wéér de mitsen en maren aanhoren over uitstel, indekken en denken aan alternatieve routes. Wat een grijs verhaal voor angsthazen.

We kunnen bij het project Invoering Omgevingswet nu wel een Louis van Gaal met gebalde vuisten gebruiken die onze beroepsgroep aanmoedigt richting eindstreep: Jaaaa, je kunt het!! Ik weet zeker dat het dan lukt. Aanmoediging is nodig, geen doemverhalen. De Omgevingswet komt er sowieso, of het nu 3 maanden later wordt of niet.

Besef dat ze bij het Rijk, maar ook bij de VNG, niet weten hoe jouw werk er bij een gemeente uitziet. Dat zijn verschillende werelden en percepties. Vaar je dus niet blind op alle handreikingen die zijn verschenen, ook al zitten er ook goede tussen, zoals de hierna genoemde.

Is je gemeente nog niet (goed) aangesloten? Download dan het werkboek Aansluiten, inregelen en beproeven voor gemeenten. Hier staat stap voor stap aangegeven wat echt nodig is voor een praktische aansluiting.

Is je gemeente wel aangesloten? Laat het TAM-IMRO dan aan je voorbij gaan en hou je energie vast. Is het zo simpel? Ja, focus je op het nieuwe deel van het omgevingsplan. Daar moet je straks mee kunnen werken, of het nu 3 maanden later wordt of niet. En bovendien is het ook leuk om wat nieuws te leren. En bij leren hoort ook fouten maken en vallen en opstaan. Ook vanaf 1 januari 2023!


Met de OmgevingsplanTool lukt het op 1 januari 2023!

*Minimale actie voor gemeente: op 1 januari 2023 het omgevingsplan kunnen wijzigen.

Eén van de acties die vóór 1 januari 2023 moeten gebeuren is dat de gemeente zich goed voorbereid om het tijdelijke deel van het omgevingsplan te kunnen wijzigen. Dat wijzigen moet volgens de eisen van de Omgevingswet. De gemeente heeft in elk geval basis planregels nodig voor het nieuwe omgevingsplan die voldoen aan de STOP-TPOD standaarden.

Met de OmgevingsplanTool doorloop je een aantal stappen en krijg je als resultaat een op maat gemaakt StartOmgevingsplan in software, inclusief de integratie van milieuregels. Een hele handige tool dus! Hiermee kan jouw gemeente op 1 januari 2023 in elk geval het tijdelijke deel van het omgevingsplan wijzigen. Het StartOmgevingsplan is toekomstproof en kan verder uitgebouwd worden. Door de gemeente zelf, maar ook door een stedenbouwkundig bureau. Binnenkort volgt meer!