De failliete gemeente

Vrijwel elke gemeente in Nederland is praktisch failliet. Failliet qua kennis, leegloop van personeel, vergrijzing en stroperige procedures. We hebben dan nog niet de boze en gefrustreerde initiatiefnemers van bouwprojecten meegenomen.

Nou nou, zo kan ie wel weer. Is het echt zo erg? Laat ik het zo zeggen: het werk van de RO-medewerker, zoals een planoloog of jurist, bij een gemeente is niet gemakkelijk.

Persoonlijk vind ik het ontzettend jammer dat het zo gaat. Ook jammer dat hier zo weinig aandacht voor is in de politiek. Verder dan vingerwijzen naar de ambtenaar komen ze niet. Het beeld over de ambtenaar van buitenstaanders is meestal niet zo positief. Ze houden immers ‘alles’ tegen, werken tegen en vertragen. Vanuit Den Haag roept Hugo de Jonge heel stoer dat hij de regie terug wil pakken, want de gemeente bakt er niets van. Nou, liever niet. De regie moet juist weer bij de gemeente liggen.

We willen echter geen gemeente die alleen maar onderzoeken aan het controleren is, dat is geen regie voeren. Ik wil een gemeente die zelf visies maakt, zelf nadenkt en keuzes maakt. Niet een gemeente die alles uitbesteed aan stedenbouwkundige bureaus. Daar wordt de gemeente niet beter van. RO-ambtenaren zijn helaas verworden tot doorgeefluik tussen initiatiefnemer en omgevingsdienst. Wees nou eerlijk, dat is toch niet leuk? Je kunt toch veel meer?

Hoe veranderen we dat?

Het omgevingsplan is hét moment om als gemeente de regie terug te pakken. En ook je werk inhoudelijk weer leuker en interessanter te maken. Weet jij wat er in het omgevingsplan komt? Daar moet je wel moeite voor doen. Het gaat niet van zelf. Het begint al door de keuze te maken niet alles uit te besteden.

Moet je dan zelf al die 1000-den pagina’s wetteksten, toelichtingen en handleidingen doorakkeren? Nee, dat hebben wij de afgelopen 3 jaren al voor je gedaan. Tureluurs en wanhopig werden we er van, maar het heeft heel veel opgeleverd. Daar kun jij van profiteren.

Hoe de gemeente de regie terug pakt via het omgevingsplan

  • denk na over wat je moet uitbesteden: welke kennis heb je niet in huis?
  • onderschat je eigen medewerkers niet: ze kunnen meer dan je denkt
  • begin met een klein gebied voor het omgevingsplan
  • durf fouten te maken, het is onvermijdelijk
  • zie alles als een les en niet als falen (duh, toch echt waar)
  • begrijp de inhoudelijke keuzes voor het omgevingsplan, wat zit er in?
  • begin met kleine stappen: 3 uur per week per medewerker als tijdsinvestering om te beginnen
  • volg ons programma ‘In 6 stappen naar een nieuw omgevingsplan‘.

Meer weten? Boek een belafspraak. We vertellen je graag meer!

de failliete gemeente