Bruidsschat is zwerfafval, zo ruim je het op.

De Bruidsschat is als zwerfafval, het blijft rondslingeren als je het niet opruimt. Blikjes die vooruit geschopt worden, bekers die blijven liggen. Als je buiten loopt denk je, tsjonge wat een troep! Waarom ruimt niemand dit op? In de digitale wereld zien we zwerfafval niet.

De Bruidsschat is een ratjetoe van regels die slecht op elkaar zijn afgestemd. Het Rijk heeft onderwerpen als geur, geluid, trillingen, slachten van dieren, parkeergarages, traditioneel schieten, etc. over de schutting gegooid naar de gemeente. Het zit vol oude wetgeving dat naar de gemeente gaat. Al deze onderwerpen staan straks in het tijdelijk omgevingsplan. De laag Bruidsschat ligt over de laag bestemmingsplannen en beheersverordeningen heen. In de artikelen 22.1 Omgevingswet en 4.6 Invoeringswet Omgevingswet zie je wat er allemaal in het tijdelijke deel terecht komt. Dat is schrikken!

Hoe voorkom je straks chaos?

De lagen die straks digitaal over elkaar heen liggen zijn niet of nauwelijks op elkaar afgestemd. Dat komt omdat het oude wetgeving is verpakt in een nieuw digitaal jasje. De Bruidsschat is verdeeld in 25 onderwerpen. Van het in werking hebben van een acculader tot traditioneel schieten. Van alles komt voorbij. Het heeft blijkbaar allemaal te maken met de fysieke leefomgeving.

Als gemeente is het belangrijk om door de Bruidsschat te lopen en te bepalen wat je als gemeente wil regelen. Als gemeente kun je namelijk niet alles regelen. Ga er zo vroeg mogelijk doorheen. De laatste geconsolideerde versie tref je hier aan.

Zo ruim je stap-voor-stap op – Schrijf eerst heel ouderwets alle 25 onderwerpen op. Daarna ga je stapsgewijs door alle artikelen heen. Vind je dat teveel werk? Bestel dan ons digitale casco-omgevingsplan. In dit modulaire casco-op maat is een voorselectie gemaakt van welke onderwerpen uit de Bruidsschat meegaan naar het nieuwe omgevingsplan en welke niet. Ook zitten de milieuregels uit het Bkl erin verwerkt. Je kunt zo versneld aan de slag met het nieuwe deel van het omgevingsplan!

Meer weten? Mail of bel. We helpen je graag.