Bruidsschat als blackbox van de Omgevingswet
Slik die kikker die Bruidsschat heet. De slik-die-kikker-methode als strategie van de dag is afkomstig van Brian Stacy. Met het ergste de dag beginnen geeft volgens hem veel kracht voor de rest van de dag en leidt het zelfs tot meer levensgeluk.
We kennen het allemaal wel, het liefst willen we die ene lastige of saaie taak uitstellen. Eén van die kikkers om te slikken is de Bruidsschat.
De Bruidsschat is de vuilnisbak van het Rijk. Het is heel onaantrekkelijk om te lezen en er is van alles ingekieperd: regels over het uitwassen van beton, geluid, geur, recreatieve visvijvers, energiebesparing, enz. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit erin. Het tijdelijke omgevingsplan van de gemeente wordt er flink door vervuild.
In juridisch opzicht is het overgangsrecht, maar in praktische zin een kluwen van regels die niet op elkaar zijn afgestemd. En wil de gemeente wel over al deze onderwerpen regels opnemen in het omgevingsplan? Hierdoor wordt de gemeentelijke organisatie ook nog eens belast met extra werk. Lees hoe je deze kikker kunt doorslikken!
Leeg de Bruidsschat vóór 1 januari 2023 – minimale acties voor gemeenten: ‘kunnen wijzigen omgevingsplan‘
Er is door het Rijk van alles ingegooid. Als je ‘em uitprint kom je er pas achter. Maar liefst 82 pagina’s en nog een toelichting van 129 pagina’s. Digitaal merk je dit niet en lijkt de hoeveelheid minder uit te maken. We zien het immers niet. Ook zijn we er ons niet van bewust hoe vervuilend al deze onderwerpen voor het omgevingsplan zijn. In de nieuwste versie van 3 juni 2022 zijn nog meer artikelen toegevoegd. De nieuwste versie wordt nog ingeladen in het omgevingsloket.
Vanaf 1 januari 2023 beschikken alle gemeenten over een tijdelijk omgevingsplan. Het ‘kunnen wijzigen’ is één van de basisvereisten uit het lijstje ‘Minimale acties Omgevingswet voor gemeenten’ van de VNG. Het is echter lastig om met bestaande regels te voldoen aan nieuwe wetgeving en TPOD’s.
Geen bestemmingsplannen actualiseren Het handigste is om direct te beginnen met een nieuw omgevingsplan. Steek daar je energie in en niet in het opschonen van bestemmingsplannen of het actueel maken daarvan. Dan ben je tijd kwijt aan oude materie. Met een beperkt aantal mensen op een RO-afdeling moeten er keuzes worden gemaakt. Trek daarom niet aan oude paarden en richt je op het nieuwe deel van het omgevingsplan. En dat is een traject van taaie kikkers slikken!
Met een nieuwe set basisregels – waarin een selectie is gemaakt van regels uit de Bruidsschat, gemeentelijke verordeningen en dat tevens voldoet aan aan de instructieregels uit het Bkl en de provinciale verordening – kom je veel verder. De gemeente kan dan vanaf 1 januari 2023 sneller een omgevingsplan (laten) maken voor een nieuwe aanvraag. Steek dus daar je energie in!
Help je hulp nodig of ondersteuning met deze werkzaamheden? Of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.